Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 7:30 pm proszę o poradę- wyprowadzka byłego męża alkoholika
Proszę o pomoc.
Może ktoś ma doświadczenie w sprawie podziału majątku po rozwodzie z alkoholikiem i w jaki sposób nakłonić go do przyjęcia spłaty i wyprowadzki i może mi poradzić dobrego adwokata w Krakowie.
Słyszałam o dr A Skąpskim, adwokacie, może ktoś może go polecić.
Dodam, że mój były mąż jest człowiekiem wrogo nastawionym do całego świata, z nikim nie łączy go więź emocjonalna (no, może tylko z mamą). Wie, że nitkt go już w domu nie chcę, ale chyba sprawia mu to przyjemność, że musimy go tolerować, bo dom wybudowaliśmy wspólnie. Jest przekonanay, że choćby nie wiem jak sie zachowywał i zupełnie nie zajmował sie utrzymaniem domu, to i tak nikt go stąd nie ruszy.
Ja ze swej strony jestem gotowa spłacic go z połowy domu, ale on twierdzi, że i tak nikt go nie zmusi do wyprowadzki. nie wiem czy to prawda? A jeśli wpływa destrukcyjnie na innych członków rodziny w tym nieletnie dzieci, to nie sposobu aby go zmusić do wyprowadzki.
Jeśli ktoś ma doświadczenia w podobnej sprawie bardzo proszę o pomoc.
Wolałabym nie zakładać sprawy o eksmisję, tymbardziej, że były mąż pracuję i płaci alimenty, jednak mieszkać z nim nie mogę, a dzieci nieletnie które wychowuję nie chcą (wszyscy się go boimy, miał już stany delirium, po którym musiał być zawożony na oddział psychiatryczny, jednak nie jest agresywny, poprostu nie wiadomo co i kiedy zrobi).
Dzięki za podpowiedź.
Jednak ponawiam pytanie, czy ktoś z użytkowników może polecić dobrego adwokata do poprowadzenia mojej sprawy. J
estem nauczycielka i moje możliwości finansowe są ograniczone ( poza praca nie mam innych źródeł dochodu, a mam na wychowaniu dwoje dzieci). Bardzo chcę,aby były mąż się wyprowadził jednak raczej poprzez podział majątku a nie eksmisję, nie wiem jednak czy podołąm finansowo.
Pomógł: 6 razy Wiek: 52 Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 824 Skąd: wielkopolska
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 8:16 pm
Beti,spróbuj uzyskac poradę darmową w waszym Ośrodku Leczenia Uzależnień(u nas jest prawnik dwa razy w tygodniu),albo w PCPR,tam też uzyskasz bezpłatną poradę,myślę,że można pisać pisma o zwolnienie z kosztów ,ale dokładnie nie wiem.Najlepiej dowiedzieć sie wszystkiego bezpośrednio od prawnika.Spróbuj!!!
_________________ Życie nie daje nam tego,czego chcemy,lecz to,co dla nas ma.(Władysław St. Reymont)
Witaj
Nie jestem prawnikiem, ale miałem rozwód i interesuję się trochę prawem hobbystycznie.
Mam podstawowe pytanie: czy miałaś sprawę o podziale majątku? Od tego powinniśmy zacząć rozmowę.
Pozdrawiam i czekam na info.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum